Flashdance, vilken känsla

De flesta som är intresserade av film eller musikal har stött på filmen Flashdance. Antingen via någon av de oförglömliga låtarna eller genom filmens budskap.

Flashdance handlar om den artonåriga tjejen Alex Owens som arbetar som svetsare på dagtid, som en riktig viking och som i kontrast till det arbetar som dansare på kvällarna.

Filmen hade premiär 1983 och vann en Oscar för bästa original musik 1984. Som musikal sattes den för första gången upp i Sverige 2014.

Musikalen har spelats i många versioner, så här såg det ut i Göteborg och så här lät det inför premiären i Stockholm på Chinateatern.

Precis som filmen tar musikalen avstamp i huvudkaraktärens vilja och drivkraft. När Alex chef ser henne dansa faller han pladask för henne. Men riktigt så enkelt är det inte och både filmen och musikalen innehåller en hel del dramatiska vändningar.

När filmen kom på 80-talet var den relativt ensam i sitt slag, den inspirerades till viss del av filmer såsom Footlose och Top Gun men var ändå något helt eget. Kanske berodde det på den fantastiska musiken. För musiken vann filmen som bekant en Oscar och den blev också nominerad till en rad andra priser. Bland annat nominerades den till en Golden Globe för bästa musik. Filmen vann också inte mindre än två Golden Globe: för bästa musik och bästa (musik-) komposition.

Både musikalen och filmen kretsar kring dansen som scenkonstform. Och innehåller fantastiska dansnummer och dansare. Jennifer Beals gör huvudrollen som Alex i filmen från 1983. Tidigare var hon mest känd som modell och dansare vilket också märks i filmen. Michael Nouri som spelar Alex chef i filmen sägs ha fått rollen efter att ha konkurrerat ut både John Travolta, Richard Gere och Mel Gibson. Den första som ska ha blivit tillfrågad om rollen var Gene Simmons, KISS-sångaren, men han tackade nej till rollen eftersom den inte skulle vara bra för hans image, menade han. Kanske ångrade han sig senare med tanke på vilken succé filmen blev.

Musikalen har också blivit en succé och har spelats för fulla hus. I Sverige blev musikalen känd med Hanna von Spreti i huvudrollen som Alex och Karl Dyall som hennes chef. Men musikalen blev inte riktigt en lika stor succé som de hade hoppats på i Sverige och en mer omfattande turné fick ställas in. I musikalen ser vi också en av årets sommarpratare Rennie Mirro. Alla tre har medverkat i liknande dansanta musikaler såsom Singin’ in the rain som också till stor del är baserad på dans som scenkonstform. Singin’ in the rain är precis som Flashdance baserad på en film men den filmen hade premiär redan 1952. En annan sak som Singin’ in the rain och Flashdance har gemensamt utöver dansen och den fantastiska musiken är att de är klassiker som förmedlar en sådan stark känsla att de håller än idag.

Kategorier

eight-paper