Varför Flashdance blev en succé

När filmen Flashdance kom ut 1983 blev folk som tokiga, inte minst i den häftiga dansen som var helt ny på den tiden. Breakdance och hip-hop gjorde sitt intåg och hade precis börjat rota sig i Manhattans förorter som The Bronx, Brooklyn o.s.v. Flashdance låg således helt rätt i tiden vid premiären och blev en braksuccé världen över. Musiken från filmen toppade också listorna och dröjde sig kvar en lång stund. Till och med idag finns det folk som avgudar Irene Caras rytmiska låtar och övar på dansstegen i filmens slutscen hemma, som var en blandning av balett och hip-hop/brakdance. Hur kommer det sig att Flashdance fick den succé den fick?

Flashdance – en älskad film

Det som ligger bakom succén till Flashdance är inte bara en sak utan flera och det går alltid att diskutera om de stämmer eller inte. För det första var handlingen något av ett genombrott, där en 18-årig tjej försörjde sig själv redan i unga år och samtidigt levde ut sin största hobby – dansen. Den självständiga karaktären med kort stubin och längtan efter något bättre, inspirerade förmodligen miljontals unga kvinnor världen över som hade liknande drömmar. Rollfiguren Alex vacklar mellan känslor och stolthet – något som de flesta av oss nog kan relatera till i kärlek.

Det viktigaste i handlingen är dock dansen som vid tidpunkten kom till i USA och de stora städernas förorter. Mixen av klassisk balett, som ansågs som den finare dansen för societeten, och den uppseendeväckande breakdancen som uppstod på gatan, gjorde att folks nyfikenhet växte och att viljan att gå och ta danslektioner tog vid i början på 80-talet. Samtidigt var förmodligen de flesta föräldrar skeptiska till denna nya dansform, ungefär som Elvis höftrörelser väckte uppmärksamhet på 50-talet. Och att provocera sina föräldrar – det är ju kul i unga år.

Lägg till de breda axelvaddarna, det burriga och permanentade håret samt hockeyfrillan på grabbarna, så har du Flashdance som en modefilm, likaså. Vill du klä dig som gänget i Flashdance kan du titta in på Outletsverige och fånga upp några plagg från filmen eller musikalerna. Det glada 80-talets mode har nämligen gjort en liten comeback och vad passar då bättre än att klä sig som i forna tider och samtidigt titta på Flashdance?

Varför håller succén i sig?

Flashdance har efter filmen banat väg för oräkneliga musikaluppsättningar som fortfarande driver en stor publik. Hur kommer det sig? Det har ju tillkommit så mycket mer oanständiga mixade danser än så och att visa hud i TV är ju lika normalt nuförtiden som att äta.

Trots att de gamla dansfilmerna som Dirty Dancing, Flashdance och Grease inte längre orsakar uppståndelse, så fortsätter folk att älska dem och musikalerna fortsätter. Nostalgi är förmodligen en anledning till detta och sättet att förnya uppsättningarna på, gör att även den yngre publiken lockas.

Kategorier

eight-paper