Sammanfattning

Musikalversionen av den kultförklarade filmen Flashdance bygger som väntat på originalmanus och handlar om kärleksförhållandet mellan en ung kvinna vid namn Alex, och hennes äldre chef Nick. Karaktärerna gestaltades i filmen av de amerikanska skådespelarna Jennifer Beals och Michael Nouri, som båda gjort sig kända genom olika TV- serier och filmer. För Beals del var det Flashdance som blev det stora genomslaget.

Flashdance visar på dansens magi och dess förlösande krafter, och är i gott sällskap med bland andra Fame, Footloose och Dirty Dancing när det gäller ikonisk status. Intrigen är relativt enkel, men vem tycker inte om klassisk kärleksdramatik, romantik, humor, fantastisk sång och dans och inte minst – världshittar som “Maniac” och “Flashdance – What a feeling”. I scenversionen av den svenska uppsättningen spelar musikalstjärnorna Hanna Von Spreti (tidigare Hanna Lindblad) och Karl Dyall rollerna som Alex och Michael, och för regin stod Anders Albien som tidigare bland annat regisserat Hairspray, Dirty Dancing, Little Shop of Horrors samt ett flertal filmer och TV-serier. Musikalen hade premiär på China Teatern i Stockholm 2014, och har sedan dess setts av närmare 180 000 personer. Den gjorde också ett kortare gästspel på The Theatre i Göteborg samt på Malmö Arena i Malmö.

Förutom redan nämnda artister, består rollistan av flera kända namn: Linus Wahlgren, Siw Malmkvist, Per Eggers, Rennie Mirro, Katrin Sundberg m.fl. Även bland övriga medarbetare finns fen rad framstående och kända personer, eller vad sägs om kostymören och designern Camilla Thulin, som inte bara ritade alla kostymer till musikalen Flashdance, utan även skapar kläder på uppdrag av Stockholms Stadsteater, Göteborgsoperan och många av våra främsta artister inom Sveriges nöjesindustri. För koreografin stod koreografen och dansaren Jennie Widegren, som stod bakom samtliga av musikalens dansnummer. Jennie har bl.a varit med i dansgruppen Bounce Streetdance Company (1997 – 2010), där även Karl Dyall var med under ett antal år, och som hade stort inflytande på Streetdance-kulturen i Sverige under de aktiva åren.

Kategorier

eight-paper