Sevärda musikaler

  • The Sound of Music – en av världens mest kända och omtyckta musikaler, om en nunna (Maria) som skickas från klostret för att vara behjälplig hos familjen von Trapp, där pappan (Georg) blivit änkling och ensam med 7 barn. I filmen spelar Julie Andrews och Christopher Plummer karaktärerna Maria och Georg, och på Oscarsgalan 1966 tog filmen hem hela 5 statyetter, för bland annat Bästa filmmusik och Bästa film. Samma år fick Julie Andrews en Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll i musikal eller komedi.
  • Broarna i Madison County – finns det någon som lämnades oberörd efter denna intensiva, men samtidigt varsamma och ömsinta kärlekshistoria? I filmversionen blir man fullkomligt förtrollad av Meryl Streeps och Clint Eastwoods rolltolkningar av Francesca Johnson och Robert Kincaid, som av en händelse träffas och när Robert (Eastwood) stannar till vid Francescas (Streeps) gård och frågar om vägen till broarna i Madison County. Filmen är baserad på Robert James Wallers roman “The Bridges of Madison County”, och musikalversionen bygger såklart på dem båda. Denna fantastiska kärlekssaga räknas som en av de största succéerna i Broadways historia. Musikalen har vunnit flera Tony Awards bl.a för Bästa originalmanus och Bästa filmmusik. Hösten 2018 sätts musikalen upp på Maxim i Stockholm, i regi av Rikard Bergqvist.
  • West Side Story – denna klassiker är signerad Bernstein & Sondheim, och är en lös tolkning av Shakespeares drama ”Romeo & Julia”. Musikalen utspelar sig i 50-talets New York, med en tragisk kärlekshistoria och två rivaliserande ungdomsgäng som huvudsaklig handling. 1961 filmatiserades musikalen och året därpå vann filmen hela 10 Oscars, bl.a för Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga- och kvinnliga biroll.
  • A Chorus Line – en musikal med en ganska enkel dock spännande handling. Tjugofyra dansare, åtta dansroller, en audition. Alla ska de bli bedömda av den enväldige koreografen och regissören. Musikalen hade urpremiär på Broadway 1975, och var länge den mest spelade Broadway-musikalen, innan rekordet togs över av musikalen Cats. A Chorus Line vann i princip alla priser som går att vinna, bl. a ett Pulitzer Price, 9 Tony Awards samt Laurence Olivierpriset för Bästa nya musikal.
  • Rent – en moderniserad tolkning av Puccinis opera La Bohème, som handlar om bästa vännerna Mark och Roger och deras drömmar och liv. Detta är en berättelse om liv och död, olikheter och förtvivlan, många av karaktärerna är HIV-smittade och anses annorlunda av samhället i stort. Regissören själv, Jonathan Larson, gick tragiskt nog bort kvällen innan premiären, och fick därmed aldrig uppleva de framgångar musikalen rönte.
  • Fantomen på Operan – Andrew Lloyd Webbers mästerproduktion, baserad på romanen med samma namn (av Leroux, 1910). Musikalen har spelats för fulla hus sedan 80-talet i både London och på Broadway. Förmodligen är det blandningen mellan skönheten- och-odjuret-temat tillsammans med fantastiska sång- och dansnummer som gör denna musikal så älskad. Den har översatts till 14 olika språk och satts upp i över 150 städer världen över. Svenskar som medverkat i London är bl.a Myrra Malmberg (1997), Niklas Andersson (2003) och Peter Jöback (huvudrollen 2012) och i Broadwayuppsättningen 2013 – Peter Jöback i huvudrollen.

Kategorier

eight-paper