Anamma stilen från Flashdance

Visste du att 80-talet återigen är en het potatis inom modevärlden? Decenniets starka trender började lite försynt visa upp sig redan förra året, men av allt att döma är 2019 året då 80-talet på nytt gör entré. Det är alltså ett perfekt tillfälle att anamma stilen från huvudkaraktären Alex och de övriga i Flashdance-ensemblen!

Träning i vardagen

Flashdance är i många sammanhang en klassiker, bland annat när det kommer till träningsmode. Det var den här 80-talsrullen som på allvar gjorde vågade outfits i snygg design och mönster till en trend. Kroppsslimmade baddräkter och benvärmare var hett eftertraktat i sportbutikerna efter filmens lansering 1983. Huvudkaraktären Alex Owens bär i flera scener även sköna tröjor och hoodies i sportig design. Inte sällan är tröjorna “oversize” och bylsiga i sin form. Tipset för dig som vill anamma Alex läckra träningsstil från Flashdance är att våga visa formerna på gymmet och mysa i större plagg på fritiden. Varför inte satsa på en skön hoodie med tryck där du väljer Flashdance läckra logo som motiv eller kanske en bild på en scen från filmen? Ett supertrendigt plagg som i både stil och koncept. I sommar kan du dessutom maxa looken med ett av 80-talets mest trendiga plagg; cykelbyxan. Dra på dig baddräkten över ett par trendiga cykelbyxor och Flashdance-looken är et faktum!

Klä upp och ner med kostymen

Ett inslag från det sprudlande 80-talet som i hög grad uppmärksammats på 2019 års modescener är kostymens förmåga att fungera vid olika tillfällen. Kostymen kom att bli en stor trend i samband med lanseringen av en annan känd rulle, Working Girl, som kom ut i slutet av 80-talet. Men redan i Flashdance presenterades kostymen som ett plagg för kvinnor där Alex ses bära en ferrariröd kavaj. Den påminner i sin design om den klassiska sjömanskostymen, men i en mer kroppssmickrande form. I filmen klär Alex (som spelas av Jennifer Beals) både upp och ner kavajen genom att kombinera med rätt typ av byxa eller kjol. Här i Sverige uppstod den riktiga kavajhysterin efter Carolas succé med låten “Fångad av en stormvind” i Eurovision 1991. Där bar sångerskan en figursydd kavaj med dubbelknäppning till ett par “morotsformade” byxor som i praktiken påminde om ridbyxor.

Skinnjackor och bandanas

Skinnjackan blev ett statement-plagg under 80-talet då den var ett signum för att stå upp för sin åsikt och livsstil. Ett ikoniskt plagg helt enkelt som ingav respekt och visade tillhörighet. Skinnjackan stod dessutom för en betydligt slappare look än kavajen och det passade utmärkt till 80-talets trasiga jeans. En MC-inspirerad stil med skinnjacka och bandana (tygstycke) i håret anammas stenhårt i kultfilmen. Alex ses bland annat med trasiga jeans och skinnjacka.

I år är hårbonader en stark modetrend och bandanas känns helt rätt. Styla din bandana som Alex under hårsvallet eller kanske som en turban över håret. Skinnjackan spelar en viktig roll på modescenen även i år. Att köpa en skinnjacka är en livslång investering och idag finns allt från äkta läder och syntetiskt konstläder.

Kategorier

eight-paper