Konstarten lever

När man idag pratar om Les Misérables, Cats, West Side Story eller Kristina från Duvemåla är det knappast någon som inte har hört talas om, eller sett, någon av dessa populära musikaler. I dagsläget har Les Misérables spelats i omkring 40 olika länder samt i mer än 300 olika städer, och sammantaget har cirka 50 000 föreställningar genomförts. Här i Sverige har den bl.a spelats på Göteborgsoperan och på Malmö Opera.

Faktum är att Les Mis, som den kallas, höll på att gå publiken helt förbi, då den från första början bara fanns inspelad på skiva. 1980 spelade man den som musikal på försök, på Palais des Sports i Paris. Först fem år senare satte man upp den på nytt, då i London, efter diverse ändringar, korrigeringar och anpassningar för att passa den brittiska publiken. Kritikerna skrev dock ner musikalen kraftigt, men som tur var tyckte publiken helt annorlunda, vilket hjälpte för att sprida musikalen till scener världen över.

Numer är det mycket enkelt att hålla konstarten levande, tack vare alla skräddarsydda musikal- och teaterresor samt högklassiga scener och teatrar runt om i världen. För somliga resenärer är musikalen själva huvudsyftet och höjdpunkten med resan, och många som reser till exempelvis London och New York, där utbudet är enormt, passar på att se både två och tre olika musikaler och andra föreställningar när de ändå är på plats. Enbart i West End i London säljs det miljontals musikalbiljetter varje år, och inte säljs det färre på Broadway i New York City.

Kategorier

eight-paper