Musikalen flashdance

Musikalen Flashdance bygger på filmen med samma titel från 1983 som handlar om en ung nattklubbsdansare som drömmer om att bli en professionell dansare. Detta var ett samarbete mellan Jerry Bruckheimer och Don Simpson som i Flashdance presenterade vissa avsnitt som liknade musikvideor. Denna stil av filmskapande påverkade många andra efterföljande filmer under 80-talet. Eftersom filmen innehöll stora hitlåtar som ’Maniac’ och ’Flashdance – What a feeling’ blev filmen en enorm succé som även bidrog till ett ökat intresse för dans.

 

Filmen Flashdance scenanpassades till musikal och hade världspremiär 2008 på ’Theatre Royal’ i Plymouth, Enland. Musikalen baseras på ett manus av Robert Cary och Tom Hedely samt musik av Robbie Roth med texter av Cary och Roth. Denna föreställning var del av en turné på tio månader i Storbritannien för att slutligen visas på Shaftesbury Theatre, London West End. Under 2012 till 2014 hade musikalen en turné i USA men den förväntade Broadwaypremiären sköts upp.

Det finns givetvis vissa skillnader mellan filmen och musikalen men handlingen är i stort sett densamma. Showen kretsar runt den 18 år gamla Alex som arbetar som svetsare under dagen och ’flashdancer’ på kvällen. Platsen är Pittsburgh, Pennsylvania, en industriell stad där den unga Alex drömmer om att kunna bli antagen som elev på den högt ansedda dansskolan ’Shipley Dance Academy’. Själva berättelsen handlar om att hålla fast vid sina drömmar och kärlek oavsett om oddsen verkar gå emot dig. Musikalen bjuder på hitlåtarna ’Gloria’, ’Manhunt’, ’Maniac’ samt den prisbelönta låten och titelspåret ’Flashdance – What a Feeling’. Musikalen Flashdance visades på svensk scen först 2014 både i Stockholm Stockholm och Göteborg.

Både filmen och musikalen handlar om att följa sina drömmar och inte ge upp. Här ligger fokus på dans och effekten av populära dansfilmer eller liknande är att intresset för dans ökar hos allmänheten. Många talangfulla dansare följer sina drömmar och startar en egen dansstudio. Det kan vara yngre dansare som vill satsa på dans eller professionella dansare som avrundar en lång karriär genom att dela med sig av sina erfarenheter. Dans handlar mycket om passion och talang plus att dans aldrig blir tråkig eftersom det alltid finns något nytt att lära och lära ut. Det finns idag mängder av olika danser som exempelvis jazzbalett, stepp, klassisk balett, hiphop, bugg, modern dans, salsa. En dansstudio erbjuder vanligtvis olika kurser där dansläraren kan instruera grupper eller ge privat träning för olika ändamål.

För att nå målet att öppna en dansstudio kan man behöva hjälp med finansieringen från exempelvis Qred.com företagslån som ger lån till svenska aktiebolag, handelsbolag, enskilda firmor samt kommanditbolag. Här arbetar man med nya som existerande företag, både stora eller små. Vikten läggs på att affärsidén är sund och att företagaren är duktig på det dom gör. Det finns alltså stora möjligheter att följa sina drömmar och låta sig inspireras av sin passion oavsett om det är dans eller något annat.

Kategorier

eight-paper