Flashdance – filmen som får alla att vilja dansa

Flashdance har vunnit status som en av de klassiska dansfilmerna från 80-talet, trots den kritik den fick när filmen först kom ut. Det dansanta 80-talet producerade en hel del dansfilmer som bland annat kritikerrosade Dirty Dancing men idag kan vi nog säga att Flashdance har uppnått samma popularitet som DIrty Dancing. Jennifer Beals som spelar huvudkaraktären Alex gjorde en enastående insats och hennes starka passion för dans lyser genom TV-skärmen så skarpt att den kan få vem som helst att vilja dansa tills svetten lackar. Om du inte redan visste, så får du nu lite rolig fakta om filmen. En av dansscenerna där det finns ett inslag av break dance var lite väl komplicerad för Jennfier Beals två professionella dansöser, som var hennes stand-in, men de löste problemet med att ta in en manlig dansare som var en fena på just break dance. Titta extra noga nästa gång så märker du säkert att Jennifer Beals ser lite mer muskulös ut än i andra scener.

Alex – en kvinna som vet vad hon vill

Alex har ett starkt driv och när hon går upp på scenen är hon inte rädd för att synas och ta plats. Det är där hon känner sig hemma, det är där hon kan fullkomligt förlora sig själv i det hon älskar. Samtidigt är hon lite tillbakadragen och har inte behovet att sticka ut, hon bara är och det är en av anledningarna till att vi älskar hennes karaktär så mycket. Hon visar upp två väldigt olika sidor på ytterligare ett sätt i filmen. Hon arbetar nämligen som svetsare på dagen och som dansare på natten. Jobbet som svetsare är mer ett sätt att försörja sig, och drömmen är att bli antagen till Balettakademin. När hennes chef Nick en kväll ser ett av hennes dansnummer på baren hon dansar på, kan han inte låta bli att falla för henne. De inleder en romans och med Nicks hjälp kanske hon kan nå sina drömmars mål. Han lyckas dra i några trådar och plötsligt står hon inför en ett erbjudande om att få göra ett intagningsprov på Balettakademin. Men allt går inte som en dans på rosor, hans hjälp bäddar även för konflikter och drama.

Flashdance – en sevärd film

Om du har lyckats missa att se Flashdance så vet du vad du ska göra ikväll. Har du sett den kan du ju lika gärna se den igen, för det är ju en sådan film som man gärna ser mer än en gång. Innan du trycker på play, på med benvärmare, sätt upp håret och smeta på lite highlighter för mest troligt kommer du vilja köra ett danspass i äkta Flashdance-anda när eftertexterna rullar efter filmens slut.

Kategorier

eight-paper